Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Превенција

Назив:

Платформа за повезивање заједнице која се бави 3D штампом

Kратак опис:

Развој заједничке платформе за актере из заједнице која се бави 3D штампом, а која може да производи визире и брзо и ефикасно одговори на изазове у здравственој кризи.

Аутор:

Republic of the third dimension doo

Тражени буџет:

71.500 USD

Временски оквир:

12 месеци
Проблем: Један од највећих изазова који се појавио током пандемије Covid-19, у вези са недостатком опреме за којом је владала велика потражња и тешкоћама у транспорту робе, био је благовремена набавка опреме неопходне за спашавање живота. Одговори на овај изазов су указали на важност локалних организација и локалне подршке. У многим случајевима захваљујући солидарности, донацијама, и брзим реакцијама појединаца и малих приватних компанија настала су иновативна решења која су надоместила недостатак различитих производа на тржишту, као што су маске и визири. Уколико би се подигли на виши ниво, ови капацитети ангажовани као прва помоћ могли би да обезбеде решење за стварање дугорочне отпорности на кризе.
Решење: Производња визира применом технологије 3D штампе и повећање капацитета заједничке платформе за појединачне актере који припадају заједници 3D штампара у Србији и у региону. Циљ је да се успостави континуирана и добро организована сарадња у оквиру 3D заједнице и да се изгради снажна база за хитан и ефикасан одговор у здравственој кризи. Ова идеја потиче од тима који је био један од иницијатора окупљања заједнице која се бави 3D штампом за израду 3D штампаних визира за здравствене раднике у Србији, под називом Визионари Србије. Ова заједница је међу првима започела са израдом прототипа и анализом која глобална решења је могуће применити у Србији да би се помогло здравственом систему. Иницијатива је привукла преко 200 волонтера који имају 3D штампаче из 40 градова широм Србије. Они производе 3D штампане визире и до сада су донирали 65.000 комада здравственим радницима, не само у Србији, него и у БИХ и Црној Гори. Када се унапреди, ова платформа би обезбеђивала смернице и информације, као и материјале актерима из 3D заједнице који су спремни да се укључе, не само у тренутној здравственој кризи него и у одговору на друге изазове у дугорочном смислу.
Додатне информације: Предлагач овог пројекта је активна заједница која се бави 3D штампом, са развијеном мрежом волонтера који производе визире и маске широм Србије. Тим је поднео захтев за регистрацију 3D штампаних визира Агенцији за лекове и медицинска средства Србије 21. марта 2020. године. Пројекат би могао да обезбеди производњу до 700 визира дневно и жели да се усредсреди на маргинализоване групе.