Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Превенција

Назив:

Заштитна опрема за лабораторијско и медицинско особље

Kратак опис:

Повећање производних капацитета за комплетан сет заштитне опреме биолошког нивоа безбедности 2 и 3 за лабораторијско и медицинско особље.

Аутор:

Advertout doo

Тражени буџет:

150.054 USD (кофинансирање обезбеђено)

Временски оквир:

2 месеца
Проблем: Индивидуална заштитна опрема биолошког нивоа безбедности (BSL) 2 и BSL3 су појединачна заштитна средства која се користе у лабораторијама, здравственим установама и другим окружењима за заштиту лабораторијског и медицинског особља, као и за заштиту околног окружења и заједнице, када се ради са патогеним или заразним организмима који представљају опасност по здравље. Заштитна опрема BSL2 и BSL3 подразумева ношење одговарајуће личне заштитне опреме, укључујући лабораторијске мантиле и рукавице као и штитнике за очи и визире. Услед недостатка производње, Србија тренутно зависи од увоза и донација заштитне опреме.
Решење: Ово решење је усредсређено на безбедност нивоа BSL2 и BSL3 која је посебно важна за лабораторије. Идеја је да се створи нови ланац вредности који би за резултат имао производњу комплетне BSL2 и BSL3 заштите у Србији. Кроз набавку машина и материјала неопходних за проширење постојећих производних капацитета овај тим би повећао производњу заштитних маски са респиратором N95, три различите врсте заштитних визира за вишекратну употребу, заштитних одела нивоа безбедности BSL2 и BSL3 за једнократну и вишекратну намену и заштитних мантила за једнократну употребу.
Додатне информације: Ово решење предлаже релевантан и искусан актер. Тим тренутно располаже материјалима потребним за производњу маски N95, као и машину која производи хируршке маске и маске N95 са респиратором. Међутим, неопходно је да израде калупе да би испунили тражене стандарде за сертификацију. Уз помоћ Фонда за иновације Републике Србије, тим је завршио развој и почео производњу одела намењених медицинским радницима. Маске и одела се тренутно производе на једној машини, што ограничава производни капацитет. Додатна Ultrasonic машина би им омогућила да производе 1.300 до 1.500 одела за једнократну употребу месечно. Заштитни мантили за једнократну употребу производе се на истој Ultrasonic машини.