Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Детекција

Назив:

iqPCR‐FAST за SARS-CоV-2

Kратак опис:

Метод ултрасензитивне технологије „qPCR‐First Аid Support Теhnology“ за серолошку детекцију антитела код особа изложених вирусу SARS-CоV-2.

Аутор:

Проф. др. Андреја Рајковић у сарадњи са АГРОНЕТ – Центром за едукацију и развој, Пољопривредног факултета Универзитета у Београду

Тражени буџет:

250.000 USD

Временски оквир:

12 месеци
Проблем: Показало се да је тестирање од пресудног значаја за разумевање ширења пандемије Covid-19 и одговарајућег одговора на њу. За дијагностиковање акутне инфекције SARS-CоV-2 постоје бројни молекуларни тестови који директно откривају генетички материјал вируса. Међутим, тренутно недостају серолошки тестови прилагођени за специфично и осетљиво тестирање на антитела на SARS-CоV-2. Серолошко тестирање је кључно за идентификацију асимптоматских пацијената, детекцију особа које су имале Covid-19 али га више немају, као и за попуштање општих и специфичних мера изолације односно карантина. Од суштинског је значаја за припремљеност и одговор на потенцијалне нове таласе епидемије Covid-19.
Решење: Развити серолошки тест за детекцију присуства и количине антитела на инфекцију SARS-CоV-2. Тим предлаже метод тестирања који је већ са успехом примењиван у анализи узорака за прехрамбену и фармацеутску индустрију. Прилагођавања која су потребна су мала, и односе се принципијелно само на коришћење другачијих антитела. Тест кит „iqPCR‐FAST“ би детектовао IgG и IgM типове антитела која кореспондирају са SARS-CоV-2 у узорцима серума од људи. Док се IgM тип антитела ствара одмах након инфекције и најкориснији је за утврђивање недавне инфекције, IgG се генерално ствара касније и могуће га је детектовати месецима, па и годинама након инфекције. Тест је у стању да детектује веома мале количине почев теоријски од једног молекула антитела присутног у узорку (подаци тима показују до 1000 пута бољу детекцију од ЕLISA метода) и може да утврди да ли се количина антитела временом мења, чиме омогућава процену развоја имунитета. Тест је изузетно брз и унутар 3 сата од добијања припремљених узорака даје резултате и за до 90 анализираних узорака. Резултати тестирања и њихова анализа би били доступни у формату отворених података. Први комплет тестова ће се развијати и валидирати на лабораторијском нивоу, укључујући међу-лабораторијску валидацију.
Додатне информације: Ово је конкретно и релевантно решење које обећава више од класичних серолошких тестова, након што се постигне потребни ниво спецификација. Ова врста решења одговара и дугорочним потребама и могла би да оствари значајан и одржив утицај. Свака лабораторија би била у стању да га спроводи и било би могуће модификовати тест и даље радити на његовој оптимизацији за било који вирусни или бактериолошки серолошки скрининг.