Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Превенција

Назив:

Заштитне баријере за Covid-19

Kратак опис:

Израда заштитних баријера од плексигласа за физичку заштиту особа које раде на местима са високом флуктуацијом људи.

Аутор:

All In One Business Center doo

Тражени буџет:

60.000 USD

Временски оквир:

6 месеци
Проблем: Током пандемије Covid-19 скоро све земље које су биле погођене пандемијом биле су суочене са недостатком личне заштитне опреме, а њена набавка је била веома отежана услед велике потражње. Овај проблем је посебно утицао на медицинске раднике као и на све друге пружаоце услуга који су свакодневно у директном контакту са великим бројем лица. Већина запослених у супермаркетима и апотекама нису били на одговарајући начин опремљени, углавном су имали само маске за једнократну употребу које нису могли да мењају како је препоручено (свака 2 сата).
Решење: Производња 480 заштитних баријера од плексигласа у року од 6 месеци и донирање групама које су суочене са високим ризиком током пандемије Covid-19. Употреба ових баријера била би од посебног значаја за продавнице и апотеке у којима постоји висока флуктуација људи. Баријера обезбеђује физичку заштиту запослених од директног контакта са корисницима и спречава пренос вируса на радника са друге стране шалтера, као и преношење вируса на чланове њихових породица код куће. Кроз значајно смањење могућности заражавања људи који су на првој линији, баријере помажу целом друштву да се бори против вируса. Одржавање баријера од плексигласа се врши уобичајеним хигијенским производима, а отпорне су на дезинфекциона средства на бази алкохола. Након производње прве серије, следећи корак би био сертификација производа. Планиране активности из овог предлога укључују набавку материјала, производњу и дистрибуцију производа. Димензије баријере су 750х500 mm а њихова дебљина је 4-5 mm, и могућа је њихова релативно брза производња (4 дневно).
Додатне информације: Развијени прототип је већ тестиран. Заштитне баријере ће вероватно постати стандардан производ који је потребан за запослене у продаји на местима као што су супермаркети. Због тога, ово решење се бави дугорочном потребом, практично је и лако за увођење у производњу.