Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Превенција

Назив:

Респираторна заштитна маска од ПВЦ материјала са измењивим СМС филтером

Kратак опис:

Производња заштитне маске за вишекратну употребу са замењивим СМС филтером, израђене од локално доступних материјала.

Аутор:

Шиме ЦНЦ Машинска обрада

Тражени буџет:

40.000 USD (кофинансирање обезбеђено)

Временски оквир:

3 месеца
Проблем: Пандемија Covid-19 је показала да у кризама великих размера не постоји довољна количина личне заштитне опреме. Здравствени системи у земљама широм света, укључујући и Србију, били су суочени са озбиљним недостатком заштитне опреме, нарочито заштитних маски за лице. Чак и након проласка врхунца пандемије, маске су и даље неопходне за здравствене раднике, а препоручују се и за општу популацију као мера предострожности у контроли ширења вируса. Зависност од увозних маски утиче на њихову доступност и цену.
Решење: Ово решење користи локално доступне материјале и иновативан дизајн за локалну производњу маски за вишекратну употребу у великим количинама. Ове маске се производе од медицинског ПВЦ материјала, који је флексибилан и прилагодљив индивидуалном облику лица, са замењивим филтером израђеним од СМС материјала. Филтер је дизајниран тако да обезбеђује спречавање ширења капљица у спољну средину, и спречавање преноса капљица, са учинком филтрације преко 95% што спада у FFP2 класу. Маске могу да се стерилишу у кључалој води или у стерилизатору за поновну употребу. Сви материјали неопходни за производњу доступни су на локалном тржишту и могућа је производња велике количине ових маски у кратком временском року. Додатна средства би омогућила произвођачу да достигне производни капацитет од 30.000 маски дневно.
Додатне информације: Значајним повећањем ефикасности производње заштитних маски, ово решење би могло да оствари значајан утицај на локалне капацитете за производњу. Тим који га предлаже је спровео тестирање готовог производа на медицинску исправност, патентирање производа у Србији, заштиту дизајна за ЕУ, и покренуо поступак сертификације (атеста) ЕN149:2001(FFP2). Тим је такође израдио логистички план за испоручиоце материјала и израдио план производње и списак потенцијалних партнера, као и дистрибутера за подручије Србије, источне европе и ЕУ.