Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Превенција

Назив:

Биоразградиве маске за лице

Kратак опис:

Развој и примена технологија за аутоматизовану производњу маски за једнократну употребу и маски за вишекратну употребу из биоразградивих материјала.

Аутор:

SPIRIDON Nano Textile Technologies/FabLab Technologies

Тражени буџет:

52.500 USD (кофинансирање обезбеђено)

Временски оквир:

3 месеца
Проблем: У условима недостатка вакцине и директног лека за Covid-19, мере превенције су једини начин за заустављање ширења инфекције. Употреба заштитних маски је један од најделотворнијих средстава заштите. Тренутно, цела светска производња маски за једнократну употребу није довољна да задовољи потребе тржишта. Kриза у набавкама узрокована пандемијом Covid-19 представља упозорење да је неопходно да се више ослонимо на локалне технологије и капацитете. Такође, многи градови у Србији су забележили високе нивоа загађења ваздуха током зимских месеци, што би могло да утиче на повећање потражње за маскама које обезбеђују заштиту од честица PМ2, нарочито након што је услед пандемије Covid-19 ношење заштитних маски постало нова навика.
Решење: Ово решење укључује производњу различитих врста заштитних маски за лице израђених од биоразградивих материјала: трослојне заштитне маске, трослојне заштитне маске са визиром за очи, маске за вишекратну употребу са замењивим четворослојним угљеничним филтером PМ2.5 и заштитне маске са спољним филтером. Тим је развио сопствени биоразградиви материјал, који доприноси елиминацији производа за једнократну употребу, као и смањењу проблема одлагања медицинског отпада. Још један иновативан детаљ је додати визир за очи, надограђен на трослојну заштитну маску са циљем да спречи контаминацију очију путем додира или капљица. Маске за вишекратну употребу са замењивим четворослојним угљеничним филтером PМ2.5 су намењене за двосмерну заштиту, филтирирају аеросол који удише корисник и спречавају ширење капљица са носиоца на околину. Kод заштитних маски са спољним филтером дисање се обавља искључиво кроз филтер који обезбеђује чист, филтриран ваздух.
Додатне информације: Тренутно, пројектни тим поседује капацитет да производи око 42 000 маски дневно. Након дистрибуције маски онима којима су најпотребније током епидемије, преостале количине могле би да се продају на тржишту.