Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Превенција

Назив:

Аутоматизована производња заштитних маски

Kратак опис:

Аутоматизовани систем за масовну производњу вишенаменских заштитних маски израђених од посебно тканих материјала који обезбеђују заштиту од вируса до 99.99%.

Аутор:

HamiTaj Pr

Тражени буџет:

11.000 USD

Временски оквир:

1 месец
Проблем: Пандемија Covid-19 је показала да у кризама великих размера не постоји довољна количина личне заштитне опреме. Здравствени системи у земљама широм света, укључујући и Србију, били су суочени са озбиљним недостатком заштитне опреме, нарочито заштитних маски за лице. Чак и након проласка врхунца пандемије, маске су и даље неопходне за здравствене раднике, а препоручују се и за општу популацију као мера предострожности у контроли ширења вируса. Производња заштитних маски на традиционалан начин је спора и једна особа може да произведе само 200 маски дневно. Зависност од увозних маски утиче на њихову доступност и цену. Додатно, класичне хируршке маске филтрирају само до 80% корона вируса, док маске N95, које је још теже набавити на тржишту, филтрирају до 95% корона вируса величине до 0.3 микрона.
Решење: Решење је аутоматизовани систем за масовну производњу вишенаменских заштитних маски израђених од посебно тканог материјала, који тренутно није доступан на тржишту. За разлику од класичних памучних филтера, ваздушни филтери се користе за филтрирање прашине и дима (зато су маске вишенаменске) и обезбеђују заштиту до 99.99% вируса величине 0.3 микрона. Једна машина би производила између 15.000 и 20.000 маски дневно, а један радник може да управља са 3 машине истовремено. Ова технологија значајно смањује трошкове производње готовог производа, где се до сада највећи део трошкова односио на радну снагу. Опрема се може користити за израду маски од нетканих и тканих материјала из једног или више слојева материјала чиме се постиже флексибилност у производњи и даје шансу за рад и у случају када једне врсте материјала нема на тржишту. Ово решење омогућава да се добије производ вишег квалитета од стандардних хируршких маски, по знатно нижој цени.Такође, захваљујући аутоматизацији погон за производњу је много безбеднији за раднике у време пандемије.
Додатне информације: Потребно је даље испитати ефикасност коришћења "не-тканих" материјала у заштитним маскама, као и начин на који би се маске дезинфиковале после употребе. Пројекат захтева набавку одређене опреме из иностранства. Све маске произведене током периода реализације пројекта биле би предате влади за дистрибуцију у складу са потребама, а након истека тог периода подносилац предлога би вршио дистрибуцију маски на комерцијалној основи.