Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Дезинфекција

Назив:

Тунели за деконтаминацију и дезинфекцију

Kратак опис:

Производња 20 тунела за масовну дезинфекцију и деконтаминацију уз коришћење 75% алкохола као дезинфекционог средства.

Аутор:

Трефоил инжењеринг доо

Тражени буџет:

162.000 USD

Временски оквир:

4 месеца
Проблем: Са циљем да се заштити шире становништво и да се ублаже ефекти пандемије Covid-19, неопходно је да се врши дезинфекција потенцијално контаминираних површина које су у директном контакту са потенцијално зараженим особама. Дезинфекција контаминираних површина на отвореном, нарочито у великим градовима, је скупа и захтева велики број радника и машина које је потребно ангажовати у овом поступку. На местима са већом циркулацијом људи (болнице, јавне установе, супермаркети, школе), препоручује се вршење дезинфекције људског тела, одеће и обуће са циљем да се зауставе потенцијални преносници вируса и његово ширење. Истраживачи су утврдили да се корона вирус може неутралисати за један минут уколико се површине дезинфикују раствором са 62-71% алкохола.
Решење: Ово решење користи технологију супресије честица угљене прашине, из сектора рударства, за изградњу тунела за дезинфекцију особа и опреме аеросолним прскањем дезинфекционог средства на бази 75% алкохола. Овај тунел је већ тестиран и главне користи од њега су што је у стању да изврши дезинфекцију значајног броја људи у кратком временском периоду (650+ особа на сат односно цео један мањи град дневно). Тунел је независан од снабдевања енергијом и може да користи сопствени генератор. Тунели би били постављени на места са великом фреквенцијом људи као што су здравствени центри, гранични прелази, пријемни центри за мигранте, привремене болнице, школе, јавни објекти, итд. Ово решење омогућава свим угроженим групама да имају приступ једноставном и брзом решењу за потпуну дезинфекцију и деконтаминацију од вируса и бактерија уз једноставан процес који кошта мање од 40 динара по особи.
Додатне информације: Предложени дезинфекциони тунел показује високу ефикасност у погледу броја особа које може да дезинфикује на сат и већ је коришћен у Ковид центру на Београдском сајму. Потребно је да се овај производ сертификује и да се обави тестирање ефикасности, ради утврђивања да ли је корисницима потребна заштитна опрема за очи и да ли су тунели подесни само за особе које носе одећу за једнократну употребу и оне који излазе из или улазе у контаминирану зону.