Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Детекција

Назив:

Уређај за детекцију вируса Covid-19

Kратак опис:

Развој и производња једноставног уређаја који омогућава брзу и тачну детекцију вируса Covid-19.

Аутор:

Институт за општу и физичку хемију (ИОФХ)

Тражени буџет:

200.000 USD

Временски оквир:

9 месеци
Проблем: У здравственој кризи каква је пандемија Covid-19, брза, тачна и широка детекција вируса у популацији може да има значајан утицај на контролу пандемије. Тренутно, најчешћи метод тестирања се заснива на биохемијским PCR (ланчана реакција полимеразе) и RT-PCR (реверзна транскрипција ланчане реакције полимеразе) техникама. Ове методе имају високу прецизност (око 95-98%) али захтевају између 4 и 10 сати за добијање резултата.
Решење: Развој и производња плазмоничних биосензора који омогућавају брзу и прецизну детекцију вируса Covid-19. Предложени уређај спада у категорију високо прецизних оптичких техника које су у стању да детектују било коју биолошку или хемијску структуру у нано концентрацијама у реалном времену. Чак и код веома ниских концентрација у узорку, плазмонични сензор је у стању да детектује вирус за мање од 90 секунди уз прецизност од 98% и има дневни капацитет за 2.000 анализа. У случају тестирања, узорак може да буде било који биолошки флуид или секрет који се раствара у води или сланом (физиолошком) раствору. Kако уређај има тежину од само 750 грама, а за рад са њим је потребна само дводневна обука, било би могуће користити га у свим здравственим установама. Уређај се такође може прилагодити и за друге примене и може се користити за све познате биолошке и хемијске агенсе, као и за потенцијалне нове агенсе, који би могли да се појаве у будућности.
Додатне информације: Ово иновативно решење предлаже реномирана и искусна институција и оно подразумева коришћење нових технологија за детекцију корона вируса. Предложени производ је универзалан и може да се користи и након пандемије. Уколико ово решење прође све нивое верификације и сертификације, оно би могло да представља револуционарни допринос у области лабораторијске аналитике.
Видео презентација: PLASMONIC BIIOSENSING