Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Детекција

Назив:

ЕLISA тест за SARS-CоV-2

Kратак опис:

Одржива производња серолошког ЕLISA теста на антитела за вирус SARS-CоV-2 у Србији

Аутор:

Универзитет у Београду – Хемијски факултет и ИНЕП Институт за примену нуклеарне енергије

Тражени буџет:

490.000 USD (кофинансирање обезбеђено)

Временски оквир:

12 месеци
Проблем: Имуноензимски ЕLISA тестови представљају лабораторијску технику која се користи за детекцију антитела које тело производи за борбу против антигена или страних супстанци. ЕLISA тестови намењени детекцији ИгГ антитела карактеристичних за вирус SARS-CоV-2 могу на научној основи да унапреде одговор државе на кризу услед вируса SARS-CоV-2 и помогну да се покрене шира стратегија тестирања серопозитивности. Kомерцијално доступни серолошки ЕLISA комплети тестова коштају око 1.000 ЕУР, а обзиром на повећану потражњу на светском тржишту, њихова цена константно расте, док квалитет већине тренутно доступних тестова није утврђен. Истовремено, цена потребних антиген протеина скаче, захтевају се авансна плаћања, а рок испоруке је непознат. Имајући све ово на уму поставља се питање да ли ће Србија бити у стању да набави потребне количине.
Решење: Ово решење подразумева аутономан и одржив развој и производњу ЕLISA тестова у Србији, чији је циљ да детектују IgG антитела специфична за вирус SARS-CоV-2. Ово решење предлаже нови и иновативан начин производње дијагностичких тестова на основу антигена и секундарних антитела, чији би резултат била производња 500 комплета тестова за 200.000 серолошких анализа намењених за тестирање становништва у Србији. Према томе, овај тим би радио на успостављању одрживе производње у Србији, где би се производиле све компоненте тестова. У првој фази, тестови би били намењени за Завод за трансфузију крви за тестирање крви добровољних давалаца, као и за популацију која је у директном контакту са зараженим пацијентима – медицинско и помоћно особље у болницама, особе које учествују у транспорту, дијагностици и пружању подршке особама под директним утицајем болести.
Додатне информације: Иако СЗО још увек није издала званичну препоруку за употребу серолошких тестова за Covid-19, знање стручњака окупљених око овог решења би могло да помогне у усавршавању серолошких тестова у контексту пандемије Covid-19. Самим тим, ово решење би могло да оствари значајан утицај на оспособљеност Србије за спровођење тестирања.