Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

Детекција

Назив:

Анализа резултата Covid-19 тестова уз помоћ вештачке интелигенције (АI)

Kратак опис:

Примена технологије вештачке интелигенције за тумачење резултата тестова на Covid-19.

Аутор:

Deep Netts doo

Тражени буџет:

30.000 USD

Временски оквир:

3 месеца
Проблем: д самог почетка пандемије Covid-19, СЗО апелује на државе да тестирају што је могуће већи број људи. Показало се да је тестирање од пресудног значаја за разумевање ширења вируса, као и за одговарајуће реаговање на пандемију. У Србији је, у једном моменту, недостатак квалификованих здравствених радника успорио процес анализе резултата тестирања. Епидемиолози који су предводили кризни штаб у земљи објаснили су да резултати тестирања касне због недовољног броја здравствених радника квалификованих да их тумаче, као и немогућности да административни радници обрађују резултате без одговарајуће обуке.
Решење: Развити модел машинског учења и одговарајући софтвер на бази технологије вештачке интелигенције за тумачење резултата тестирања на Covid-19. Ова врста дијагностике, анализе података и аутоматизације процедура на бази стручне експертизе представља типичан пример за примену одговарајућих технологија машинског учења. Софтвер би захтевао да здравствене установе дају на располагање своје податке. Пословни модел би био заснован на продаји лиценци за софтвер и пружању подршке у ажурирању модела машинског учења, односно базе софтверског знања.
Додатне информације: Ова идеја представља иновативно решење на бази ИKТ које предлаже водећи експерт у овој области у Србији. Тим већ поседује експерта за податке и софтверског девелопера, експерта за медицинске уређаје и мерења, координатора и администратора пројекта.