Јавни позив приватном и истраживачком сектору за одговор на здравствену кризу изазвану COVID-19 у Србији

О нама

У марту 2020. године, у оквиру нашег одговора на COVID-19, УНДП у Србији је, водећи се нормама и стандардима које је утврдила Светска здравствена организација (СЗО), покренуо иницијативу за смањење или ублажавање ефеката пандемије COVID-19 у Србији.

Осим што ће повећати способност здравственог система Србије да се ухвати у коштац са сличним изазовима у будућности, Изазов за иновације у вези са COVID-19 ће стимулисати развој локалног бизниса, иновација и предузетништва.

Позвали смо правна лица да доставе предлоге иновативних начина производње или набавке производа, технолошких решења и нових ланаца вредности за производњу или набавку личне заштитне опреме, медицинске опреме као што су респиратори/вентилатори, производњу комплета за тестирање на COVID-19, и процеса и опреме за управљање медицинских отпадом.

Укупно 50 организација је одговорило на наш позив на Изазов, након чега смо изабрали 23 најиновативнија предлога, на основу очекиваног учинка. То су предлози који су представљени на овој платформи, груписани у пет категорија: Превенција, Детекција, Лечење, Дезинфекција, и Управљање медицинским отпадом. Приближна укупна вредност свих ових идеја је 7 милиона УСД.

Позивамо вас да са нама склопите партнерство кроз које ћемо подржати реализацију најбољих идеја, са циљем да одговоримо на питање тренутне и будуће отпорности здравственог система на пандемије.

Позивамо вас да заједнички обезбедимо одржив одговор на COVID-19, опоравак и изградњу отпорности система јавног здравља у Србији.